Vizsgáljuk meg járványtani szempontból a hepatitis B-vírust

853
HOZZÁSZÓLÁS:

A hepatitis B-vírus a földkerekség egészének közegészségügyi problémája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a halálokok között a kilencedik helyen említi. Könnyű terjedését az teszi lehetővé, hogy avirus-bakterium-sulyos-fertozesek-06 szervezetnek szinte minden biológiai nedvében megtalálható (lásd. vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej, nyál).

Vérrel, testnedvekkel, szexuális kapcsolat révén terjed. Okozhat súlyos májgyulladást.

Ma a világon több száz millióan fertőződtek meg Hepatitis-B vírussal, és köztük kb. háromszázmillió a vírushordozó. A fertőzés területi eloszlása nagyon különböző.
A következő zónák különböztethetők meg:

  • Erősen fertőzött (regionális elterjedésű): Afrika, Dél-Kelet-Ázsia, Indonézia, a Közép-Kelet. Ezeken a területeken a betegség leggyakrabban a születést követően, anyáról gyermekre terjed, vagy gyermekről gyermekre, ugyanakkor jelentős a családon belüli terjedés is.
  • Közepesen fertőzött: Latin-Amerika, India, Dél- és Kelet-Európa, Közép-Amerika. A fertőzés főleg a vérrel való érintkezés útján terjed, s elsősorban a nagyobb gyerekeket, a serdülőket és a fiatal felnőtteket érinti. Dél-Európában a lakosságra vonatkoztatott esetszám bizonyos területeken meghaladja a 2%-ot; egyformán terjed közvetlenül szülés után és szexuális úton, valamint vérrel való érintkezés során; utóbbi esetben a vénás kábítószerek adagolása miatt.
  • Alacsony fertőzöttségű: Nyugat- és Észak-Európa, Észak-Amerika, Ausztrália. A Hepatitis-B vírus főleg nemi úton terjed, valamint a vérrel és vérkészítményekkel való érintkezés során. Az észak-európai országokban a populációnak csupán néhány – a rizikócsoportba tartozó – tagja betegszik meg (kábítószer-élvezők, bevándorlók…). Az USA-ban a védőoltásnak köszönhetően a rizikócsoportba tartozók és a homo-szexuálisok esetében a fertőzések száma erősen megcsappant, ezzel szemben növekedés észlelhető az intravénás kábítószer-élvezők és a heteroszexuális kapcsolatot létesítők körében (Magyarország fertőzöttsége 1% körülire tehető).

A hepatitisz-B-vel kapcsolatos közegészségügyi problémák arra késztették a WHO-t, hogy a védőoltás alkalmazását világszerte elterjesszék!

853
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]