Tudja meg a legfontosabbakat a Hepatitis-A vírus elleni védőoltásról

624
HOZZÁSZÓLÁS:

A Hepatitis-A vírus elleni oltóanyagot 1992-ben kezdték forgalmazni. Egy olyan vírustörzsről van szó, amelyet emberi sejteken tenyésztettek, majd megtisztítottak és hatástalanítottak.

A védőoltást követően az ellenanyagok megjelenése az illetők 95%-ánál, egy hónappal később, egy második injekció után már 99%-ánál bekövetkezik.

Az oltás 1 ml-es fecskendőben, beadásra készen kerül forgalomba. Hűtőszekrényben +4 és -8 °C között kell tárolni.

Az injekciót a vállba, a deltaizomba adják.

Az első oltást követően 10 évenként javasolt emlékeztető védőoltást adni.

Gyermekkorban egy hónappal később adják az emlékeztető védőoltást, valamint egy második emlékeztető védőoltás az első befecskendezést követő 6. hónapban esedékes. Ezután 10 évente emlékeztető oltás adása szükséges.

Ezt az oltást a legtöbben kiválóan tűrik. Csupán néhány ritka esetben észlelhetők az egyéb oltások esetén is jelentkező általános tünetek, amilyen az elgyöngülés, a láz és a fejfájás.

Mikor nem lehet beadni a védőoltást?

Kizáró ok lehet a súlyos lázas állapot, és valamennyi, az egyéb oltásoknál is figyelembe veendő ellenjavallat. Nincs semmi akadálya annak, hogy egy időben alkalmazzák más oltással (hepatitisz-B, sárgaláz, tetanusz…), ami különösen hasznos lehet a sietősen útra kelőknek.

Terhesség alatt is veszélytelenül alkalmazható. Ezt a védőoltást úgy is be lehet adni, hogy nem szükséges szerológiai ellenőrzést végezni, ugyanis azokra sem veszélyes, akik már átestek a hepatitisz-A megbetegedésen.

Franciaországban (és Magyarországon is) mindazonáltal az oltóanyag magas ára és a járványügyi helyzet – miszerint a népesség 40%-a kerül kapcsolatba 30 éves koráig a Hepatitis-A vírussal – arra késztetnek, hogy végezzenek szűrést a felnőttkorban tervezett védőoltás előtt.

A Hepatitis-A vírus elleni védőoltás elsősorban az utazóknak ajánlott, különösképpen azoknak, akik olyan országba utaznak, ahol kétes a víz tisztasága, továbbá ahol nem megnyugtatóak az orvosi és egyéb egészségügyi személyzetnek, az élelmiszerüzletek és a vendéglátóipar, a gyermek- (bölcsődék) és a specializált intézmények dolgozóinak, valamint a szennyvízzel foglalkozóknak a munkakörülményei.

A Hepatitis-A vírus elleni védőoltás úgyszintén javasolt azok számára, akik hepatitisz-A betegségben szenvedő beteg környezetében tartózkodnak.

624
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]