Ismerje meg a májgyulladás szerológiai jellemzőit

771
HOZZÁSZÓLÁS:

A hepatitisz-A szerológiája

Az A-vírus elleni antitestek korán megjelennek. A hepatitisz-A vírus elleni antimajgyulladas1testek már a sárgaság megjelenése előtt, a fertőződést követően 2-3 hét múlva kimutathatók. Ezek az immunglobulinek csak a fertőzés heveny fázisában vannak jelen, s lehetővé teszik a friss hepatitisz-A fertőzés kimutatását. Általában 10 hét alatt eltűnnek.

Az A-vírus elleni immunglobulinek sokkal tovább mutathatók ki, és egy régebbi hepatitisz-A-ra utalhatnak.

A mindennapi gyakorlatban A-vírus elleni immunglobuliriokat keresnek, amikor heveny folyamatról van szó. Az összes A-vírus elleni antitest kimutatásának csupán egy oltást megelőző egészségügyi ellenőrzés céljából van értelme. Még akkor is, ha az A-vírus ürül a széklettel, a vírus izolálásának semmiféle diagnosztikus értéke nincs, csupán az antitesteket mutatja ki.

A hepatitisz-B szerológiája

A heveny hepatitisz-B megbetegedés diagnosztikája a szérumban jelen lévő antigén kimutatásán alapul, ami a fertőzést követő hatodik hét után az első észlelhető jelzés. Már a lappangási idő alatt kimutatható, és a lábadozás alatt tűnik el.

A Hepatitis-B vírus elleni antitest állandóan jelen van. A betegség kezdetétől fogva a transzaminázok emelkedésével párhuzamosan jelenik meg, és folyamatosan a „végtelenségig” tart. Meg kell különböztetni a korai, IgM-típusú antitesteket, amelyek friss fertőzésre utalnak, és a gyógyulás után eltűnnek, az IgG-típusú antitestektől, amelyek az egész élet során kimutathatók. Jelenlétük alapján van mód a hepatitisz-B-n átesett betegek elkülönítésére azoktól, akik csak oltást kaptak, ugyanis utóbbiaknál a vírus elleni antitestek hiányoznak.

A Hbc antigén néhány napos késéssel követi a HBs (felszíni) antigén megjelenését. Ez a vírus osztódásának a mutatója. Egy hónap leforgása alatt eltűnik, és a Hbc elleni antitest lép a helyébe. Megjelenése a betegség jó irányba fordulásának a jele.

A gyógyulást a HBs elleni antitestek megjelenése igazolja, amelyek hosszú ideig kimutathatóak maradnak. Ezek a HBs elleni antitestek védik a szervezetet, és az oltás is ezek termelődését váltja ki.

Önkényesen eldöntötték, hogy a hepatitisz-B-t krónikusnak tekinthetjük, ha a Hepatitis-B antigén 6 hónapnál tovább is észlelhető. Ebben az esetben a szérumból kimutatható a Hepatitis-B antigén is, amely viszont a Hepatitis-B vírus DNS-ének aktiválására, vagyis szaporodására utal.

A Hepatitis-B antigén helyébe több-kevesebb idő után a HBc elleni antitest lép, amely ebben az esetben nem jelez jó kilátásokat.

A hepatitisz-C szerológiája

A Hepatitis-B-vel ellentétben, a C-vírus antigénjét nem képesek kimutatni, és a vizsgálatok csupán a C-vírus elleni antitest kimutatására irányulnak.

A C-vírus elleni antitestek későn jelennek meg, a fertőzést követően megközelítően a 2-4. hónapban. Diagnózisa a heveny fázisban inkább a többi vírusos májgyulladás kizárásán alapul.

A vírusfertőzés molekuláris biológiai módszerrel is kimutatható, amely képes a Hepatitis-C vírus RNS-ének felismerésére.

Az idült hepatitisz-C diagnózisának felállításához a C-vírus elleni antitestek kimutatása nem elegendő. Szükség van bonyolult laboratóriumi vizsgálatokra is.

771
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]