Melyek a máj legfontosabb feladatai?

892
HOZZÁSZÓLÁS:

A máj testünk legtömegesebb létfontosságú szerve, súlya közel 1,5 kg. A mellmaj2kas és a hasüreg határán, a rekeszizom alatt helyezkedik el. Létfontosságú szerv, mely szerteágazó feladatokat, bonyolult anyagcsere-funkciókat lát el. Sérülés esetén rendkívüli regenerációs képességről tanúskodik.

Melyek a máj legfontosabb feladatai?

A máj vérellátása igen jó; egyik legfontosabb célja, hogy a szervezetet megtisztítsa a salakanyagoktól.

Ezt a feladatot a véráram útján az általános keringésből vagy a májkapu vénás rendszerén keresztül (az emésztőrendszer felől a máj irányába tartó vénás rendszer segítségével) odaszállított anyagok átalakításával végzi.

A máj kifogástalan működését többféle sejt biztosítja: a májsejtek (amelyek a szerv sejtállományának túlnyomó többségét alkotják), a Kupffer-sejtek (melyek a mononukleáris fagocitarendszerhez tartoznak), a keringési rendszer és az érfal belhártyájának sejtjei, valamint kötőszöveti sejtek.

  • A májsejtek biztosítják az epe termelését, a zsír- és szénhidrát-anyagcsere szabályozását, a karbamid-szintézist, a véralvadási tényezők egy részét, a számos enzimet és fehérjét. A májsejtek aktívan kiveszik részüket a gyógyszerek „méregtelenítéséből”.
  • A Kupffer-sejtek átszűrik az idegen anyagokat, a baktériumokat és mérgeket, és részt vesznek a máj immunfolyamataiban.
  • Az epeutakat faághoz hasonlóan szerteágazó apró vezetékek alkotják, amelyek a fő májvezetékben egyesülnek; ez utóbbi a patkóbélbe szájadzik.

A májba került anyagok a májsejtekhez jutnak el (ha kis molekulájúakról van szó) és a Kupffer-sejtekhez (ha nagy molekulasúlyú anyagok).

A májsejtekbe jutó anyagok el is tárolódhatnak bennük (a cukrok például glikogén formájában), de le is bomolhatnak (biztosítva ezzel a májsejtek energiaellátását).

Biokémiai átalakulás után egyes anyagcseretermékek, mint a zsírsavak, visszajutnak a keringésbe, más anyagok az epébe kerülnek, mint az epefesték (bilirubin), a koleszterin és az epesavak.

Az epe elfolyási akadályát klinikai tünetek és laboratóriumi értékek mutatják. Következményes epepangás lép fel, amely gyakran, de nem mindig jár sárgasággal.

892
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]