Ismerje meg a Hepatitis-A fertőzést közelebbről!

782
HOZZÁSZÓLÁS:

A Hepatitis-A vírusból fakadó fertőzés vizes közeg és szennyezett tápláléhepatitis-maj-majgyulladas-03k (pl.: nyers ételek, kagylók) útján, a széklet révén terjed. Gyakran a „piszkos kezűek” betegségének is nevezik.
A legelterjedtebb májgyulladásfajta, amely az egész földkerekségen járványos gócokat képes kialakítani.

A fejlődő országok – ahol a higiénés feltételek sok kívánnivalót hagynak maguk után – járványos övezetnek számítanak. Ezeken a területeken már gyakorlatilag már gyerekkora óta érintett a teljes lakosság. Az ipari országokban – a szociális és gazdasági körülmények és ezzel párhuzamosan a táplálkozási higiénia javulásával – jelentősen csökkent a hepatitisz-A megbetegedés előfordulása.
További összehasonlításul: a hepatitisz-A a trópusokon százszor gyakoribb, mint a tífusz, és ezerszer gyakoribb, mint a kolera.

Virológia

A Hepatitis-A vírus (egyszerűen csak hepatitis fertőzésnek is nevezik) az ún. Picornavírusok családjába tartozik. 1973-ban fedezték fel elektronmikroszkóp segítségével ezt a 27 nm (nanométer) átmérőjű vírust.
A vírus behatol a májsejtbe, ahol bekövetkezik osztódása, és kiváltja a májsejtek károsodását azáltal, hogy megbénítja a sejtes immunvédekezést. A Hepatitis-A egyetlen vírusgazdája az ember, de szobahőmérsékleten és főleg vízben nem pusztul el, ezért a kagylók komoly szerepet játszanak a fertőzés terjesztésében.

Jellemző tünetek, statisztikák

A lappangási idő 2-6 hét, és tudni kell, hogy a hepatitisz-A a megbetegedések 99%-ban enyhe lefolyású, jóindulatúnak mondható.
A kísérő tünetekkel megnyilvánuló eseteket, a betegség elején gyakran emésztési zavarok, fáradtság, fejfájás, hőemelkedés, ízületi és izomfájdalmak, sőt csalánkiütés kísérheti. Lényegében emésztési zavarokkal tarkított influenzához hasonló klinikai kórkép jellemzi.

A változó mértékű sárgaság fokozatosan alakul ki, 40 nappal később, sötét színű vizelet ürítése és fakó színű széklet kíséretében, a máj és a lép mérsékelt megnagyobbodásával. A bőr és a nyálkahártyák elszíneződése az összes esetek nagyjából 10%-a esetén észlelhető.
Megjegyzendő, hogy a felnőttkori megbetegedések súlyosabb lefolyásúak. Főleg idősebbeknél jeleztek néhány heves lefolyású hepatitisz-A megbetegedést (az esetek 0,2%-ában).
Gyermek– vagy serdülőkorban a hepatitisz-A kialakulása befolyásolhatja az iskolai tanulmányokat, ha például vizsgaidőszakban betegíti meg a tanulót.

782
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]