Milyen eredményekkel alkalmazható az interferon krónikus Hepatitisz-C esetén?

757
HOZZÁSZÓLÁS:

A krónikus Hepatitisz-C lefolyása során az esetek 60-80%-ában a heveny májgyulladást követően idült májgyulladás alakul ki.hepatitisc

A hepatitisz-C idültté válására akkor gyanakodhatnak, ha a transzaminázok szintje magas marad, vagy 6 hónapon túl is szintemelkedésre jellemző csúcsokat mutat. Az egyértelmű diagnózis céljából májbiopszia szükséges.

Hogyan kell a Hepatitsz-C-t kezelni?

A C típusú vírusfertőzés kórlefolyása indokolja a vírusellenes kezelést. Az esetek 75%-a idült májgyulladásba megy át, ezek 20%-a pedig májzsugorodásba, és 2-3%-ban alakul ki elsődleges májrák. A májzsugorodás kialakulása, úgy tűnik, függ az idült májgyulladás aktivitásától, amelyet társfertőzések vagy az alkoholizmus tovább súlyosbíthat.

Széles körű kutatások folynak annak a tisztázására, vajon a hepatitisz-C esetén interferon adagolása csökkenti-e az idült formába történő átmenetet. Amennyiben a választ megtalálnák a kérdésre, lehetővé válna, többek között a munkakör ellátása során bekövetkezett fertőzések esetén, az egységes és azonnali intézkedési terv kidolgozása.

Ami a hepatitisz-C-t illeti, magától értetődően a májkárosodás mértékének és jellegének megítélésében nem csupán a C vírus elleni szerológiai értékek a mérvadóak, hanem egy sor egyéb érv is, mint például a transzaminázszint, a szövettani eredmény, ugyanakkor a visszafordíthatatlan elváltozások nem jönnek számításba (májzsugorodás, rák).

Ez annyit jelent, hogy a májbiopszia feltétlenül szükséges. A kezelés alfa-interferon adagolásából áll. A mellékhatásokat az interferon, és nem a kórokozó idézi elő.

Az észlelt hatás rövid távon a májkárosodás csökkenésében és a transzaminázszint normalizálódásában nyilvánul meg, 16 hét alatt, az esetek 30%-ában, de a kezdetben jól reagáló betegek 30-60%-a visszaesik a kezelés abbahagyását követő félévben.

Az interferonra nem reagáló esetek százalékaránya minden betegcsoportot összesítve körülbelül harmincra tehető. Hosszú távra vonatkozóan nem áll rendelkezésünkre klinikai és szövettani javulást alátámasztó döntő érv, de feltételezik, hogy azoknál, akik kezdetben jól reagálnak, ritkábban alakul ki májzsugorodás.

A hosszan tartó (6 hónapot meghaladó) teljes állapotjavulás mintegy 20%-ban észlelhető. Néhány betegcsoport esetében, ahol jól reagáltak a kezelésre, a betegek teljes vírusmentessége volt bizonyítható.

Mikor alkalmazható a legnagyobb hatékonysággal az interferon?

Ami az interferon-kezelésre történő kedvező választ elősegítő tényezőket illeti, ezeket az alábbiakban állapították meg:

  • nem elszórtan jelentkező, friss fertőződés;
  • fiatalkor;
  • női nem;
  • májzsugorodás hiánya;
  • a felső határ egyharmadán lévő transzaminázszint;
  • viszonylag kevés vírus a vérben.

Figyelembe véve az interferon-kezelés viszonylagos hatékonyságát, hosszabb ideig és nagyobb adagokkal történő gyógykezeléssel is próbálkoznak, amelyeket jelenleg értékelnek ki.

757
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]