Hiedelmek a májgyulladásról és a sárgaságról

915
HOZZÁSZÓLÁS:

A májgyulladást régen a sárgasággal azonosították, pedig a májgyulladások többsége nem is jár sárgás bőrelszíneződéssel. Ez megnehezíti a kór felismerését, viszont elősegíti a fertőzés tovaterjedését.máj

Májjal kapcsolatos hiedelmek

A járványos sárgaságról már a Talmud is ír. Időszámításunk előtt öt évszázaddal pedig Hippokratész figyelte meg a bőr és a nyálkahártya elszíneződését, és ezt a májjal hozta összefüggésbe.

Időszámításunk kezdete után másfél évszázaddal Galenus már megkülönböztette az epeutak elzáródása következtében kialakult sárgaságot a máj eredetű sárgaságtól. C. Aurelianus, római orvos-író pedig már az 5. században a májgyulladás kifejezést használta.

A 7. században Zakariás pápa (741-752), ragálytól tartva, a sárgaságban szenvedők elkülönítését javasolta.

A 15. században Leonardo da Vinci leírta a máj anatómiáját. A májgyulladás járványos jellegének a felismerése 1845 táján, Virchow érdeme, aki véleményét kórbonctani és járványtani érvekre alapozta.

Chauffard 1885-ben a hurutos, járványos sárgaságot jellegzetes fertőző betegségnek tekintette.

A 20. századig kellett várni arra, hogy Couinaud ismertesse a máj szelvényekre tagolt anatómiai leírását, ami elengedhetetlenül szükséges a képalkotó eljárások és a sebészet számára.

A hiedelem, miszerint a rettenetes félelem képes sárgaságot kiváltani, továbbra is él. Az 1952-es orvosi Larousse érzelmi eredetű sárgaságról tesz említést: ,A sárgaság a pszichés hatást követően igen gyorsan láthatóvá válik: az epefestékek valószínűleg az epevezetékek gyors összehúzódása következtében jutnak ilyen hirtelen a vérkeringésbe.” Az ilyen eseteket valamilyen erős lelki megrázkódtatást követő, egyszerű májgyulladás magyarázza.

A sárgaság nélkül jelentkező, heveny májgyulladást néha egyszerű gasztroenteritiszként (gyomor-bélgyulladás) kezelik, és olykor intesztinális grippe (bélre terjedő influenza) elnevezéssel illetik ezeket az eseteket.

A ,jnájkrízis” (crise de főié) jellegzetesen francia kifejezés, amely a beteg személyétől függően számos betegséget foglalhat magába, köztük a migrént is.

A népi hiedelem temérdek sárgaságot kiváltó okot vél ismerni (elsárgul, aki túl sok csokoládét vagy zsírt fogyaszt, aki megátalkodottan gonosz, aki ferde szemmel tekint másokra), ezek között is igen meglepő szerephez jut néhány szódavegyület, a vegetáriánus étrend, az articsóka, a fekete retek, a gyermekláncfű, a hideg beöntés.

915
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]