Ezekre ügyeljen utazások alkalmával a Hepatitisz megelőzése érdekében

612
HOZZÁSZÓLÁS:

Az utazások során az utasokra leselkedő veszély igen szerteágazó, és függ a célországthepaól, az utazás fajtájától (üzleti út, szervezett turistaút, kalandozás a vakvilágba), az időtartamától, az utazó tapasztalatától és egyéni adottságaitól (korától, már meglévő betegségeitől).

Sokáig az utazók számára az egyetlen javaslat a malária megelőzésére szolgáló, a kolera, a tífusz és a sárgaláz elleni védőoltásra szorítkozott. Egy 1990-es amerikai tanulmány rávilágított arra, hogy 100 000, a trópusokra vagy a szubtrópusokra utazó közül 300-600 azoknak a száma, akik tünettel kísért hepatitisz-A-ban betegszenek meg; olyan vidékeken, ahol igen rosszak a higiénés körülmények, számuk a 2000-et is elérheti.

A legfontosabb megelőző intézkedések

A hepatitisz-A túlnyomó többségben elkerülhető lenne, ha betartanák a legegyszerűbb higiénés szabályokat. Ugyanakkor, amikor a „globe-trotter”-ek (világjárók) tudatában vannak az esetleges veszélyeknek, és hátizsákkal járják a bozótot, a nyugati turisták bosszantó feledékenységgel hanyagolják el az óvintézkedéseket a luxusszállodában.

A nyers élelmiszerek tisztítása és elkészítése egy országon belül azonos módon szokott történni, szennyvíztisztítás híján pedig a Hepatitis-A vírus megfertőzi a vízhálózatot. A víz vagy a szennyezett ételek fogyasztása áll a legtöbb fertőzés hátterében.

Mindenki által ismert veszélyt jelent a nyers kagylók fogyasztása is. Ezek a puhatestűek ugyanis képesek a szűrőrendszerük segítségével felhalmozni a vírust és ily módon valódi vírusraktárrá válnak.

A fejlődő országokban, ahol alacsony színvonalú a higiéné, gyakorlatilag már a gyerekkora óta fertőzött az egész lakosság. A nyugati országokban ezzel szemben, az életkörülmények javulása folytán a Hepatitis-A vírussal csak a lakosság 40%-a érintkezett.

Tehát egy utazás során a fertőzés bekövetkeztének nagy a valószínűsége. Ezek a szabályok ugyanúgy érvényesek a Hepatitis-E vírus esetében, azokban az országokban, ahol az E-vírus tombol. A higiénés szabályokat nagyon szigorúan be kell tartania (főleg az ivóvíz tekintetében) a terhes nőknek – akik az endémiás területekre utaznak – inkább le is kellene mondaniuk az utazásról, ha annyira rosszak a körülmények.

A Hepatitisz-B veszélyei

A hepatitisz-B-t illetően az utazással kapcsolatos veszélyek más jellegűek. A fertőzés elsősorban vér útján vagy szexuális úton terjed, azonban a legfrissebb kutatások más fertőződést módról is beszámolnak, vagyis apró sérülések és karcolások útján is bekövetkezhet.

Egyes idült vírushordozók nyálának elegendően magas a víruskoncentrációja ahhoz, hogy megmagyarázza ezt a fertőzési módot. A Hepatitis-B vírussal fertőzött járványos övezetbe történő utazásnak az a veszélye, hogy a Hepatitis-B vírus előfordulási aránya a Földnek ezen a részén igen magas. Valóban, a 300 millió idült vírushordozó döntő többsége a fejlődő országokban található.

Miután a Hepatitis-B vírus általi fertőzés a legsúlyosabb következményekkel járhat, célszerű lenne utazás előtt mindenkit beoltani.

Még akkor is, ha minden védőoltást nem is lehet közvetlenül az elutazás előtt beadni; emlékeztetőül jegyezzük meg, hogy a beoltott egyének felénél csak egy hónappal az első injekció után jelennek meg a védelmet nyújtó antigének.

612
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]