A hepatitis ‘A’-tól ‘C’-ig!

900
HOZZÁSZÓLÁS:

A)
A ‘hepatitis A’
vírusa könnyen gyógyuló, akut, azaz gyors lefolyású fertőzés. A gyomor-bél traktusban alakul ki. Fertőző, rossz higiéniai környezetben, érintkezéssel, a szájon át is terjed. Kezdetben fáradtsággal, rossz közérzettel, majd hányingerrel, hasmenéssel és étvágytalansággal jár együtt. Az ‘A’-vírussal megfertőzött betegek saját magán megmagyarázhatatlan fogyást, kiütéseket, vagy jobb oldalt, a bordaív alatti fájdalmat (máj helye ez) tapasztal.
Egyik látványos tünetelehet a sárgaság, mely egyértelműen a máj rendellenes működésére utal.

Ha lehet ilyet mondani, a “legszervezetbarátibb” fertőzése a vírusnak, ugyanis jellemzően nem jár súlyos szövődményekkel, sok esetben magától el is múlik. A kórházi diagnózis felállítása után pihenéssel, és tüneti kezeléssel (pl.: a nem erőltetett táplálkozás, görcsoldó – hányingert csillapító gyógyszerek) segíthető a mielőbbi felépülés.

B)
A ‘hepatitis B’ már kimondottan a májat támadja meg, súlyos májgyulladást is okozhat. A vírus vérrel és testnedvekkel terjed tovább. Szexuális kapcsolat léthep 17esítésekor, vérátömlesztés esetén, apróbb sérülések, fertőzött, nem tisztított idegen olló vagy borotva használatakor, de még manikűrözés közben is felütheti a fejét. Kábítószert használók körében a legtöbb esetben elkerülhetetlen (a sterilizáció hiányában). Az egészségügyi dolgozók számára nagy veszélyt jelent.
Szerencsére a ’90-es évektől kezdve védőoltással védekezhetünk ellene >>> Az oltás a megelőzés legfőbb lépése !

Tüneteihez érve tudni kell, hogy a sárgaság megjelenése (bőrön, szemen) egyértelműen utalhat a ‘B-vírusra’.

Okozhat akut májgyulladást, mely a következő panaszokkal járhat: láz, étvágytalanság, kiütések megjelenése, viszketés, ízületi panaszok, világos széklet, sötétülő vizelet.  Ilyenkor az A-vírusnál fentebb már említett kezelési módszereknek köszönhetően 3-6 hét alatt elmúlik a probléma.

Amennyiben a májgyulladás krónikus, lassú lefolyású sokkal fenyegetőbb is, hiszen májzsugor, akár májrák is kialakulhat évekkel később. A gyógyszeres kezelés (vírusellenes szerek, antibiotikumok) alkalmazása itt már kihagyhatatlan!

C)
A hepatitis legsúlyosabb válfaja, szintén vérrel és testnedvekkel terjed (de pl. a nemi úton terjedő fertőzés jóval ritkább), ellene sajnos nem létezik védőoltás.
Sokkal nagyobb valószínűséggel okoz vírusos eredetű, krónikus májgyulladást, mint akut esetet – akut esetek a ‘hepatitis C’ összes előfordulásának nagyjából 1/10-ed részében jelentkeznek! Ez azért lényeges, mert az akut esethez nagyon hasonló tünetekkel kezdődhet (hasi fájdalom, levertség, fájó ízületek stb.) a krónikus gyulladás is! Éppen ezért előfordul, hogy a ‘C-vírus’ jelenlétét csak későn ismerik fel, pedig a kezdeti stádiumában könnyen kezelhető lenne (gyógyszerekkel, kórházi ellátással).
Jóval árnyaltabb a kép súlyos , ahol akár a májátültetéssel is számolni kell.

900
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]